Vulvodyni og et problemfyldt forhold til kærester.

Vulvodyni og et problemfyldt forhold til kærester.

Vulvodyni
Mette bliver optaget på en uddannelse og finder også en kæreste. Men forholdet bliver udfordret, da Mette efter noget tid begynder at få smerter, når de dyrker sex.

Flere lægeundersøgelser afslører, at hun har vulvodyni – en lidelse, der opstår, fordi nerveenderne ved skedeindgangen er ekstremt følsomme. Lægerne siger til hende, at forventningspres, enten fra hende selv eller hendes kæreste, kan gøre det værre. Der findes ingen egentlig behandling, men Mette bliver tilbudt en terapiform, hvor man taler om, hvordan man reagerer seksuelt.
– Den terapi havde ingen effekt. Jeg er overbevidst om, at mine tanker om mig selv og min seksualitet var årsagen. Jeg fik en fornemmelse af, at jeg ikke var en rigtig kvinde, fordi jeg ikke kunne gennemføre et samleje.

Smerten kommer først ved genforeningen
De følelser, der kan ligge bag sådan et konfliktindhold, handler om en dyb, instinktiv biologisk drift. Det kan være separation fra ens partner, eller at man ikke får lov til at være sammen med sin kæreste. Hvis man føler, man har en lækker partner, og oplever længere tids adskillelse, opstår der en separationskonflikt, og når man så er sammen igen, viser symptomerne sig ofte. For en højredominant kvinde er der tale om en let seksuel konflikt. Hun føler sig ikke værdsat eller respekteret, ikke god nok, ikke værd at elske, og mangler kontakt til den kvindelige energi. Hun kan opbygge vrede mod mænd, fordi hun føler, de har såret hende, og hun holder fast ved en følelse af skam og ydmygelse fra fortiden.
Hvis man i hverdagene er overtræt, giver for meget til/udviser for meget moderlig omsorg over for alle andre, og der ikke er meget tid til en selv, kan det handle om at nægte sig selv nydelse. Frygt for nærhed og for at blive såret er også typiske kendetegn. Derfor kommer man til at afvise sig selv, bliver frustreret og ønsker, at tingene skal være anderledes.
I den aktive fase er der cellesvind, oftest uden smerter, da slimhinden får nedsat følsomhed. Der forekommer ofte kramper. Man mister typisk evnen til vaginal orgasme (delvist frigid), og tit vil menstruationen udeblive. Symptomerne kan udvikle sig og blive en ond cirkel (en konstellation) = der opstår konflikt både i forhold til det maskuline og det feminine med orgasmeproblemer og/eller frigiditet.
En kvinde kommer i det her tilfælde ind i reparationsfasen, når hun bliver adskilt fra sin kæreste, og hun så igen får kontakt til ham. Men det er samtidig her, at følsomheden og smerten bliver øget, og det bliver en ond cirkel, hvis ikke hun er klar over processen.

Operationen forværrer smerterne
Til sidst får Mette et tilbud om en ambulant operation, hvor man laver små klip i skedeindgangen. Men stik imod forventningerne forværrer det problemet. Mette opsøger Martin, fordi hun håber, at han kan hjælpe hende af med smerterne. Mette bliver behandlet intensivt i forbindelse med et kursus fem gange i løbet af tre dage, og symptomerne bliver mindre. Mette ved godt, at det forhold, hun er i, ikke fungerer ret godt, og efter indsigterne er hun ikke i tvivl om, at hun er nødt til at slutte forholdet til sin kæreste.
– Da det gik op for mig, at mine smerter var psykisk betinget, og det gik op for mig, at jeg følte mig ydmyget og presset i relationen til min kæreste, var det let at se, at jeg gjorde ting, jeg ikke havde lyst til. Også på andre områder, hvor jeg i virkeligheden ikke havde lyst til at være sammen med ham.

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.